Bergeniją dauguma pažįstame ir auginame kaip labai nereiklią ir gražią gėlę. Šios gėlės dideli lapai žaliuoja ištisus metus. Pačios savaime bergenijos auga Vidurio Azijoje, Sibire, Altajuje, prie Baikalo ežero, Tibete. Bet mažai kas žino, kad tai nuostabus augalas, kurio patamsėję ir susifermentavę per žiemą lapai yra labai gero skonio arbata. Ši arbata dar vadinama uolų arba mongolų arbata. Susifermentavusių bergenijų lapų arbata puikiai stiprina visą organizmą. Ji turi priešuždegiminių ir baktericidinių savybių. Labai tinkama gerti, jeigu jaučiamas silnumas, nuovargis. Liaudies medicinoje laikoma, kad ši arbata padeda esant ginekologinėms problemoms, tonizuoja organizmą, normalizuoja organizmo mikroflorą. Šią arbatą galima paskaninti džiovintomis šermukšnio uogomis, šeivamedžio žiedais ir uogomis. Bet jokiu būdu negalima džiovinti žalių , nepajuodusių bergenijų lapų arbatos, kuri yra nuodinga.